Luk, čije botaničko ime je Allium cepa, su jedan od najstarijih poznatih povrće. Oni su porijeklom iz Azije i uzgaja već više od pet tisuća godina. U Indiji luk su koristi za ljekovite svrhe, budući da promovira dobro zdravlje i ima mnogo ljekovita svojstva. Suprotno uvriježenom mišljenju, luk nije korijen, već je izmijenjena kuglasti stabljike. Luk se nalaze u mnogim vrstama kao što bijeli luk, žuti luk (talijanski sorte), crveni luk i luk ljubičaste. Luk također su klasificirani prema svome ukusu kao jedak, tangy, pa čak i slatko. Bijeli luk, također poznat kao biser luk, slađa su razne luk te su služili u juhama (poput francuskog luk juhu), burgers i salate. Više od 600 vrsta luk nalaze diljem svijeta. Razlog zašto luk vam plakati, jer luk sadrži kemijsku komponentu pod nazivom sulfide koji kada ispuštaju u zrak imaju tendenciju da se razljutiti suza žlijezde u očima, što je dovelo do stvaranja suza. Bilo da jedu sirovi luk ili ga jesti u obliku kuhane u bilo kojem receptu, to je vrlo korisno za svoje zdravlje kao što postoje mnoge luk prehrambene dobrobiti. Let's vidjeti više o luk prehrana činjenice. Za više informacija o luk proći kroz luk - čarobne žarulja.
Onion prehrambene dobrobiti
Iako luk imaju vrlo manje kalorija, oni dodati okus na široku paletu recepata. Po porciji luk sadrži samo oko 45 kalorija. Luk su vrlo hranjiv budući da oni imaju vrlo nisku količinu natrija, ne sadrže lošeg kolesterola (lipoproteina niske gustoće ili LDL) ili masti te su bogat izvor prehrambenih vlakana, vitamina C i ostalih esencijalnih nutrijenata. Uključujući luk u prehrani je poznato za obranu od mnogih bolesti, uključujući i neke smrtonosne bolesti poput raka. Zbog tih brojnih zdravstvene prednosti, crveni luk su sastavni dio svakog kuhinja širom svijeta. S obzirom na nastavku su neke prehrambene dobrobiti luka
Luk sadrži allyl disulfida and Allium, dva fito-kemijski spojevi koji imaju anti-mutagena svojstva i pomoći tijelu borbi protiv različitih vrsta raka. ; Oni također imaju anti dijabetski svojstva i pomaže u smanjivanju razina šećera u krvi u dijabetičara. , Luk također se smatraju kao jedan od dobrog kolesterola izvora. Prema studiji, osobe koje konzumiraju jednom luk svaki dan povećati razinu dobrog kolesterola (lipoproteina visoke gustoće ili HDL) u njihovom tijelu. ; Luk sadrži flavonoid zvan kvercetina, koja ima svojstva antioksidansa i pomaže u smanjenju i uklanjanju učinaka slobodnih radikala u tijelu. Također inhibira oksidaciju lipoproteina niske gustoće i stvara vitamin E.; Luk čisti krv, poboljšava kardiovaskularni zdravlje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. ; Luk također smanjuju rast raka stanica i tumora i sprječavaju razvoj različitih vrsta raka kao što su rak jajnika, rak prostate, rak debelog crijeva, raka dojke i raka jednjaka. , Luk su anti upalni svojstva i smanjiti bol i oticanje prouzročio zbog reumatoidni artritis i osteoporozu i druge komplikacije uzrokovane zbog astme. ; Luk, posebno mladim lukom su znali ublažiti sinusna infekcija. Mirisna sok od jednog mladog luka ili kriška crnog luka je popularan lijek u Kini za liječenje sinusna infekcija. ; Nutricionizam Činjenice o Luk
Srednja glavica luka (približno 100 g) sadrže sljedeće hranjive sastojke;
NutrientNutrient vrijednosti; Carbohydrates9.35 g; Dijetalna fibers1.9 g; Ukupno fat0.10 g; Proteins1.10 g; Water97.0 g; Folate20 mcg, Thiamin0.045 mcg, Riboflavin0.028 mcg, vitamin A6 mg; Vitamin C7. 5 mg; Calcium25.5 mg; Magnesium12.0 mg; Manganese0.1 mg; Phosphorus32.0 mg; Potassium162 mg
Za više informacija o luk nutritivne tablice, glasi:; luk: Kalorije u luk, luk zdravstvenu; Luk prehrambene vrijednosti, to je neke podatke o činjenicama luk prehrane. Crveni luk, bilo da se kuhani ili sirovi mogu dodati okus na sve svoje recepte i promicati dobro zdravlje. Tako je luk s pravom se zove 'čudo povrće'.
No comments:
Post a Comment